Indhold og mængde
Det høje aktivitetsniveau, som skolen har, kræver en kost som tilgodeser elevernes energi- og næringsbehov. Vi ønsker at give eleverne sunde kostvaner, men også at påvirke til, at de har et medansvar for deres egen sundhed med til- og fravalg.
Der er mødepligt til morgenmad, middagsmad og aftensmad. Ved alle måltider præsenteres maden, så den ser indbydende ud. Samtidig ønsker vi, at måltiderne foregår i en god og hyggelig atmosfære.
Det er muligt for eleverne at opfylde kroppens behov for næringsstoffer, hvis de spiser en almindelig varieret kost. Til morgen- og aftensmaden kan eleverne selv sammensætte deres kost individuelt, så den enkeltes behov dækkes. Hermed tænkes mindre fedt og flere kulhydrater.
Vigtige kostråd
For at sikre en stabil blodsukkerbalance dagen igennem, må der ikke gå for lang tid mellem hvert måltid. Vi serverer derfor seks måltider pr. dag. Med et for lavt blodsukker mistes koncentrationen og dermed evnen til at lære, og energien til at være aktiv går tabt, så derfor er det vigtigt at møde til de forskellige måltider.Vi sammensætter desuden kosten ud fra de 7 kostråd, som ernæringsrådet og Danmarks fødevareforskning har udarbejdet:
1. Spis frugt og grønt – 6 om dagen
2. Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
3. Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød – hver dag
4. Spar på sukkeret – især fra sodavand, slig og kage
5. Spis varieret og bevar normalvægten
6. Sluk tørsten i vand
7. Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen
Ved festlige lejligheder og arrangementer, serverer vi festmad, ligesom der er forskel på hverdags- og weekendmenuer.
Gode sammensætninger
– Vi bager alt vores brød selv (undtaget rugbrød) og altid med groft mel
– Vi sparer på fedtstoffet
– Vi serverer brød til alle måltider
– Stor og varieret salatbar til både middags- og aftensmad
– Vi tilbereder mest muligt fra bunden
– Vi lægger vægt på, at maden er varieret og, at den harmonerer i smag, konsistens og udseende
– Vi tilstræber et stort forbrug af grønt og et mindre forbrug af kød
– Vi tilstræber brug af årstidens grøntsager
– Vi kan lave diæt-mad, hvis det er lægeligt begrundet
– Eleverne har fri adgang til gulerødder hele dagen
– Ingen slik, sodavand, chips på fælles områder
– Vi serverer kun dessert i weekender
– Vi varierer mellem bordservering og ta’ selv bord
– Vi lever op til de hygiejniske krav, der er på området, og vores egenkontrol er godkendt
Samlet set tilstræber vi, at kosten skal være et godt eksempel på sunde kostvaner, som de unge kan tage med sig videre i livet.
Spisetider og dagligdag
7.00 – 7. 30:
Morgenmad: lune grovboller eller franskbrød, havregryn, cornflakes, rugfras, all-bran, rugbrød, ost, marmelade, tykmælk, yoghurt, cheasy yoghurt, rugbrødsdrys, müsli, honning, rosiner. Drikkevarer: kaffe, te, vand, mælk. Desuden variation af øllebrød, havregrød, juice
9.15-10.00:
Formiddagsservering: Variation af grovboller, franskbrød, rugbrød, pålæg, marmelade, ost eller frugt. Drikkevarer: vand
12.00 – 12.30:
Middagsmad: varm mad med groft brød, salatbar. En ugeplan indeholder kylling, svinekød, oksekød eller fisk. Dertil serveres ris, pasta eller kartofler. Drikkevarer: vand
14.00 – 15.30.
Eftermiddagsservering: Variation af grovboller, franskbrød, rugbrød, frugt, knækbrød. Enten med pålæg, marmelade eller ost. Drikkevarer: vand
18.00 – 18.30:
Aftensmad: Rugbrød, pålæg, fisk, 3 – 4 lune retter, salatbar og friskbagt groft brød. Drikkevarer: vand
21.00:
Aftenservering: Rugbrød, pålæg, variation af frisk frugt og en gang om ugen kage. Drikkevarer: vand
I køkkenet forsøger vi hele tiden at holde os orienteret med nye tiltag, og vi lytter gerne til elevernes ønsker og ændringsforslag.
Køkkenet på Skyum Idrætsefterskole skal være et dejligt sted at komme, hvor eleverne bliver mødt med godt humør og med interesse for deres generelle trivsel.